Gissa vad Pirri hittat på.....!

Eller hittat på och hittat på, han har skaffat sig rejäla skrubbsår på tre av fyra ben. Typiskt just när det är som svårast att få sår att läka med flugor och allt. Så nu går han i hagen med ett grön/ svart ben. Det gröna är lakarnsväv och det svarta eltejp/co-flex. Co-flexen tog slut så jag fick ta lite eltejp till det sista. Dom benen som fick mindre sår har jag bara kletat zinkpasta på så där är han bara vitfläckig, man kan nästan ta honom för en paint eller kanske med en appalosa med alla sina vita fläckar.

Behöver jag ens nämna att jag är ganska less på alla sår.

Dom här skrubbsåren uppkom i allafall i morse när vi precis sadlat och skulle ge oss ut och rida. Jag hade två tjejer som kommit för att rida ut en sväng, jag berättade för hon som skulle ha Pirri att man får inte dra sadelgjorden fort för då flippar Pirrri ur. Drog inte mycket alls själv eftersom jag vet att han kan få spel, tyvärr drog tjejen två hål i ett svep när han stått en stund, vilket jag inte visste för då hade jag lossat ett. Allt var frid och fröjd först men precis när vi skulle gå ut ur stallet för att gå på toa, så flippar Pirri. Slänger sig på cementgolvet där han står uppbunden, ena karbinhaken small av direkt vilket kanske var tur... Jag får upp honom och tar lös det andra grimmskaftet och lyckas lossa ett hål på sadelgjorden i ett svep, efter att ha tvingat honom att ta ett par steg fram och tillbaka så var det lungt. Men då var skadan redan skedd så att säga. Så får se hur benet ser ut i kväll, vi gav oss ut och red en vända i vilket fall som helst för att stå still hade bara fått benet att svullna. Är inga djupa skador inte, bara håret som är borta men flugorna vill gärna mumsa där så det är bara att hoppas att lösningen med lakarnsväven funkar.

Är inte minsta arg mer uppgiven, blev inte ens rädd eller förvånad över vad han gjorde... hade det hänt för ett par år sedan skulle jag ha haft rejäl puls efteråt men inte ens det. Är det ett tecken på att man blivit gammal eller bara kall i sinnet/hjärtat. Fast kanske jag bara blivit klokare med åren och lärt mig behärska det humör som ligger och pyr under ytan och tänka rationellt.

Ryttartrimm

Idag tog jag mig i kragen och klev upp extra tidigt så jag hann rida innan jobbet, för igår så konstaterade jag att Pirris hjärna fungerar inte när det är så mycket insekter som det är på kvällarna. Så ska man få hästen med sig är det bara att se till att rida på morgonen.

Bestämde mig för att ta sidepullet idag för i fredags provade jag stångbettet på honom och konstaterade att det är det bara att glömma, han kryper bara undan bettet går knappt att röra i det utan att han går och gnager sig själv i bringan. Så för att inte få honom att sätta det i system så blev det bettlöst och fokus på mig själv istället för hästen. Har suttit och läst en nyttig bok som behandlar ryttarens sits, så jag passade på att jobba med mig själv idag. Just det här att fundera på var har jag mina sittben, sitter jag mitt i sadeln, följer jag hästen lika i båda varven, hur gör jag när jag vill fatta galopp/sakta av.

Kontentan av dagens pass blev att jag blev på gott humör för det kändes riktigt bra, allt sitter inte perfekt men när man får rytmen att stämma så går det mycket lättare att jobba. Pirri är inte ideal hästen för mig med sitt lite långsamma sätt och reaktioner så har han nog sin "perfect macht" i någon som är lite långsammare i sitt sätt.
Men å andra sidan är det otroligt lärorikt att rida olika typer av hästar, dessutom är han läromästare till mig i och med att han sedan tidigare är hyfsat välutbildad. Även om jag nu måste plocka fram andra sidor av honom eftersom han har lagt sig till med diverse oönskade grejer för att komma undan obehag. Nu går det att sätta lite press på honom nu utan att han stänger av så jag är bara nöjd med hur utveckligen går. Tror att det var bra för honom att få gå lite nybörjarlektioner i början, ingen fokus på någon form utan bara framåt och svänga när han blev ombedd.

Galopp i längder

Igår kväll så tog jag och bror bilen och åkte bakvägen på våran braiga galoppväg eftersom jag tidigare sett att dom kört på grovsten på en bit ville jag kolla hur lång sträcka det var. Tack och lov så var det ingen lång sträcka utan hela galoppsträckan var intakt, så nu har vi satt upp 200 meters markeringar i 2,4 km så man lättare ska kunna köra intervaller.

Sen tog jag och syster valackerna och gav oss ut för att galoppträna. Dom var båda pigga så det var inte det lättaste att få en kort och fin galopp, så det fick bli en arbets/mellangalopp för att inte hamna i en dragkamp. Vi provade att variera vilken häst som gick först men det funkade dåligt att ha 'Pirri först då han skyggade och stannade för så mycket, utan det blev en kompromiss där vi galopperade i bredd. Vi red hela sträckan på 2,4 km, körde 200m galopp därefter 200m trav. Varma blev dom men inte direkt trött. Synd bara att det tar så mycket längre tid att skritta hem än att galoppera bort ;P

klättring

Ikväll tog jag en tur ut och klättrade lite med Pirri, efter att jag först hade filat lite på hovarna och brottat på honom gympadojorna. På höger hoven har nästan allt trasigt vuxit bort men vänter hoven ser fortfarnade väldigt tråkig ut. Men det växer ner tids nog, bara jag ser till att hålla kanterna runda så det inte far mer flisor.

Klättringen här hemma består av tre rejäla backar i närheten av ån och dit begav vi oss i vinglig skritt. För Pirri ville inte så gärna gå hemifrån utan sällskap, så han tittade åt alla möjliga håll, stannade försökte vända tills jag inser att jag är precis lika ofokuserad som han. Så när jag samlar ihop mig och bestämmer mig att nu får det vara bra, vi ska framåt och vi ska ha fokus ditåt, så var det slut på vinglandet.

När vi tog första bakcen ville han springa, frustade lite missnöjt när jag bad om skritt istället, blev ju jobbigare. Sen när vi kom fram under kraftledningen och går över trumman där inser jag vilken tur jag har att han inte trampar igenom marken för det har skurit av allt regn. Så på tillbaka vägen håller jag andan och hoppas att det ska gå bra vilket det gör. *pust*
Pga av trumman så rider jag bara i dom två första backarna vilket är tillräckligt. Varje gång vi vänder får Pirri mer fart vilket jag utnyttjar till att be om mer samling eller böjning än han annars skulle ha gett mig. Perfekt tillfället att flytta gränser. I traven får jag honom att samla sig rejält utan att krypa undan handen, är jätteroligt att leka med olika samlingsgrader tycker jag, tror det smittar av sig på hästarna också :)

Det enda tråkiga var att det var ett tjog stickflugor runt oss hela tiden, tur att jag tagit på Pirri både flugöron, pannband och smetat zinkpasta på alla sår. Att han ser lite lustig ut får man bjuda på, huvudsaken är att insekterna inte irriterar så mycket.

Bildbomb

Här kommer lite bilder, några nya några äldre









Red ut idag, blev inte blöt mer än av det vatten som var i träden. Var skönt, var ute i 1,5-2 tim tror även hästarna gillade det. Blir kort inlägg men jag måste gå och plocka in Mini och Lill-tant. So long

efter solsken kommer regn

och jag hade tur att ta mig i kragen och arbeta Pirri innan jag åkte för att jobba och slapp därmed regnet. Longerade  bara idag, hade inte tid att borsta och pyssla massa, för när jag börja borsta brukar det ta tid. Sen finns det ju så mycket sår att rengöra och smörja, det tar sin tid också. Tyvärr så för varje sår som blir så får äcklena till insekter mer yta att äta på, vilket gör att det bara blir mer sår för varje dag. Men jag gör mitt bästa att med zinkpasta att stoppa deras framfart.

Longeringen gick bra, han var stel som vanligt till en början men jobbar bättre och bättre under passen,  jag har vant mig vid det nu och kan sätta lagoma krav. Inte föränn han har trav och galopperat en stund kan man be honom jobba i form och ta i lite. Har massa bommar och koner ute i hagen som vi rider i just nu, idag fick Pirri jobba över galoppbommarna. Han var riktigt duktig, när han kom fel bröt han bara av, korrigerade och började om, helt utan att jag gjorde nått.

Nu ikväll när jag kom hem ifrån jobbet så hade dom bus-race i hagen med Pirri som motor. Sprang runt med svansen rätt upp, gjorde diverse krumbukter och hade allmänt kul. Visade upp hur duktig han kan vara på att stoppa och göra rollbacks. Han fick med sig alla utom kallblodet som stod och bara kollade på studsbollarna som sprang runt omkring henne, tills Pirri sprang in i henne då gjorde hon två varv galopp-piruette och stannade igen. Så rätt så kul ut alltihopa, önskar att jag hade haft kameran med mig för när dom började bli trött poserade dom fint, speciellt Pirri som annars kan vara svår att fota. Nå väl jag ska ta mig tid att plocka fram lite bilder på sommar-Pirri för det var länge sen jag la upp nå bilder nu. Finns ett jättesött när han och mini ligger och sover upp i varandra eller mer mini använder honom som kudde...

RSS 2.0