Varit lite slö

Har inte tagit mig tid att skriva här på ett tag men nu ska jag försöka sammanfatta veckan.

I tisdags var Pirri riktigt rolig att rida, var en sväng på ridbanan och han var framåt som bara den. Bjöd på allt jag bad om och det blev svårt att få honom att bara trava när vi galopperat. Han visade att han kan göra galoppombyten och gå i förvändgalopp :) Över bommar svävade han bokstavlingen oavsett gångart. Så det var en bra dag.

Övriga dagar har jag bara löslongerat lite har inte haft ork med mer.

Men ikväll var jag och medryttaren ut med Pirri och stor tanten. Pirri var även pigg idag och hade bråttomt ut på vägen, blir ju inte riktigt mörkt nu när det är snö men allt är ju dunkelt så lite spännande är det allt. Vid ån tog det tvärstop för där fanns det en skrämmande skylt. Då är det bra men moraliskt stöd. Men i övrigt så knatade han på riktigt bra. På hemvägen när vi skulle trava lite så var det nån som sköt raketer, fattade inte först vad det var men när det exploderade andra gången fattade jag. Men hästarna reagerade inte nämnvärt, gjorde ingen affär av det heller.

Åskådare idag också

Snabb rapport innan jag kryper till sängs.

Avstod från att rida idag också, känns bäst så när jag inte är 100% fräsch och har andra som kan rida istället.
Idag blev det arbete över bommar för Pirri, på rakt spår i alla gångarter. Var lite snubbligt ibörjan men när dom galopperade de sista gångerna var det rytmiskt och fint.

Stängselmarodör

Ja idag har Pirri skapat jobb... han hade tydligen tråkigt och roade sig med att från morgonen bara tuga lite på stängslet. Var och kastade lite snöbollar på honom men han har så pass mycket bakom pannbenet att han fattade att det var fritt fram när jag gått in igen.
Lagomt till att det började skymma hade han tagit sig igenom staketet och lyckats fastna med bakbenet i tråden. Där stod han och såg dum ut, -"det här var inte riktigt som jag tänkt mig, det blev lite fel, kan du komma och ta lös mig".

Så jag plockade lös honom stoppade tillbaka honom i hagen, fick hjälp att vakta marodören medans jag hämtade hö för att distrahera hästarna med. Så jag har spenderat ett par timmar med att sätta upp extra strömtråd trots att jag är dunderförkyld.

Men jag har tur som har medryttare som kan sköta motionen när jag är risig, så Pirri har fått sig ett ridpass på banan. Är lite kul att se hästarna under någon annan ryttare ibland också, är som svårt att se hur dom rör sig när man själv sitter på. Han har fortfarnade lite svårt att behålla drivet i stegen när man kommer in på böjt spår, men man får peppa honom så försöker han iallafall. Får hoppas att han är nöjd med kvällens pass, så han inte hitta på något mer innan imorgon.

Men han hade börjat springa så fort han fick komma ut i hagen.... Han vallar dom andra hästarna numera när han tycker dom är tråkig, eller som när lill tanten snärte på svansen och små kickade mot honom för hon vill vara i fred då blev han sur och satte efter henne med slickade öron. Så jag hoppas stängslet håller, har vissa som inte tvekar att gå rakt igenom om dom hamnar trängt.

Skrämselträning

Igår blev jag varse om att Pirri är lite bakrädd, skulle passera honom på kvällen när jag var för att ta in hästarna och hade en vattenhink i handen. För att komma till grindhandtagen skulle jag gå förbi honom och då råkar hinken snudda vid honom, jäklar vad han kicka. Hade tur att jag själv inte blev träffad men hinken small det i. Så då blev han rädd för hinken vilket jag upptäkte när jag skulle ställa in hans kvällsvatten och ta ut hinken som han ätit ur. Så då var det bara att låtsas att klockan inte alls var närmare 23, på med grimma och lyfta hinkar tills han vågade stå still och äta och inte försökte ta sig igenom betongväggen. Det tog mig bara ca 1 tim innan han slappnade av någorlunda.

Så idag var planen att ta i tag i problemet från grunden, så utrustad med longerlina, fruktpåse, IKEA kasse och jackfickan full av godis. Gav vi oss i kast med skrämselträning. Blåste lite, ganska bra på sätt och vis prasslar mer i påsarna då. Började med den lilla fruktpåsen fastsatt på longerspöt, påsen framför mig och hästen bakom. Pirri tyckte det var mycket suspekt, blåste och försökte ta sig därifrån, men ganska snart så blev det lite spännande och han avancerade och började lukta på den. Går så fort när man klickar honom, allt han vågar göra blir han belönad för och det gillar han skarpt. Sen så fortsatte jag och viftade runt tills påsen hade varit över hela hans kropp, första gångerna vid bakbenen kickade han och försökte fly undan men inte så faligt som det hade kunna vara. Med lilla påsen gick det fort men när jag kopplade fast IKEA kassen tog det betydligt längre tid och jag fick mycket skarpare reaktioner.
Men tillslut kunde jag lägga påsen på hela kroppen på honom, då avslutade jag för godiset höll på att ta slut.

Psykbryt eller bara pigg och busig?

Började dagen så där, visste att jag var tvungen att vara snabb på morgonen eftersom att jag skulle till tandläkaren. Vad händer då, jo, Pirri kommer ut som andra häst istället för tredje vilket innebar att han agerade stoppkloss i dörren. Så jag gick för att snällt be honom att flytta på sig så jag skulle få ut dom andra hästarna, när jag motat iväg honom en bit tänkte jag att det borde funka. Trodde jag ja, när jag kommer ut med ponnierna så kommer Pirri tillbaka vilket leder till att ponnyvalacken förskräckt konstaterar att han är instängd mellan två ponnytuggare. Då går jag för att valla ut Pirri och andra stor hästen men Pirri kan inte gå först påstår han och försöker därför kasta sig runt och springa tillbaka. Här tar mitt tållamod slut och jag blir riktigt irriterad och sätter ner foten, skär av vägen och gör klart för honom vilken väg han är välkommen att gå. Dom andra hästarna har dock redan förstått vad jag försöker göra och när jag stampar med foten och smackar hårt så konstaterar stora tanten att det är bäst att göra som jag säger och kör race ut i hagen vilket får Pirri att hänga på.

Senare tog jag ut Pirri för att rida, hade varit duktig och burit fram bommar på gården för att ha bättre underlag. Testade bosalen idag, var lite ovant trodde först att det inte alls skulle funka men gick hyfsat, bättre än när jag hade bettet. Syrran hade stor tanten ute samtidigt, vilket gav mig ett bra tillfälle att träna koncentration med Pirri. För han vill ju görna ha koll på alla hästarna hela tiden men idag krävde jag att han skulle lyssna på mig. Men när han tyckte att jag blev besvärlig lådsades han bli rädd för mördardäcken vi inte alls gått förbi flertalet gånger eller den äckligaste tallkvisten man kan uppbringa på jorden. Och inte att förglöma häst och ryttare i skogen då höll han fullständigt på att krypa ur skinnet, ponnyhästarna sprang samtidigt och busade i hagen vilket inte gjorde det mindre faligt. Men allt var inte faligt utan vi har kunnat träna lite sidepass, men häst framför har man den optimala draghjälpen jobbat lite öppna i traven faktiskt.
Märks att han blir lite starkare och smidigare varje dag.


Äntligen går det att vara ute

Så nu är det åter drägligt att vara ute bara -6,5º fast det stormar ganska bra. Men i torsdags fick alla hästarna ledigt för jag tyckte det var kallt med -18º, ha vad händer då till igår, jo när jag kliver upp på morgonen vid kl 6 så är det -28,4º.
Hästarna höll jag inte på att få ut, dom vände och tänkte komma in igen. Men när jag väl fått ut dom genom dörren stängde jag fort och hivade ut massor med hö och skyndade mig själv in i värmen. Men innan kvällen vad det bara -10 grader, lustigt vad det svänger fort.

Idag tog jag Pirri på ett ridbanepass igen, provade att rida honom med tredelat bett med kopparrullar. Blir nog lite mer ridning med sidepullet innan jag stoppar på honom bett igen, för jag gillar inte när hästarna segar när jag tar i tyglarna speciellt inte när jag har bett. Känner mig så tjatig, enda fördelen var att han inte fick tag i tyglarna för att äta på dom.

Är väldigt mycket likt att rida unghäst men ändå inte när man sitter på Pirri, han är stel som en vandrande pinne, men han kan böja på halsen vilket många unghästar har svårt med till en början. Han är tung att göra sidledsförflyttningar med, men gasen och bromsen fungerar kladerfritt. Han vill gärna smaka på allt och hålla koll åt alla håll och kanter, men man kan säga åt honom och han vet exakt vad jag vill att han ska sluta med.

Dagens övningar blev lite gas och broms med back inslag som uppvärmning, sedan snirklar i skritt åt alla håll och kanter för att försöka få upp rörligheten lite över lite upphöjda bommar för att få alla muskler att ta i lite extra. Sen det jobbigaste, trav på volt, han dyker gärna och blir väldigt framtung så det var bitvis som att bära häst, men så får man upp honom och han springer iväg innan man får rumpan att börja ta i då dör nästan motorn och man få gasa på lite igen. Men förstår honom på sätt och vis för banan är tungsprungen just nu, men jag kan inte skotta den för under snön är det bara is... man skulle haft en maskin som kunde riva upp och packa snön jämt.
Sista delen av passet blev nått som ska bli sidepass och öppna, men riktigt dit kom vi inte idag.

En knaglig dag

Jag hade tänkt att rida Pirri på ridbanan men när jag kom ut och började rida så kändes han så tung i alla rörelser att jag tänkte om. Kollade benen en extra gång och longerade honom lite bara för att se att han inte var halt, sen så jobbade vi från marken med lite olika grejer.

Då blev det först lite flyttning av fram och bakdel blandat på volt och rakspår, han tyckte jag var lite besvärlig men gör allt jag ber om. Sen så ville jag att han skulle gå över upphöjda skrittbommar, mycket effektiv träning, men när jag gick bredvid så kunnde han inte alls koncentrera sig på bommarna utan höll halvt om halvt på att stå på näsan.
Så då blev det "följa john" /"inkallning" av det hela istället.
Släppte lös honom hämtade mig en hötuss och sen gick vi båda två fram och tillbaka över bommarna och när Pirri kom fram till mig fick han lite hö och han var så glad och nöjd över det. Ökade sedan svårighetsgraden till trav, fast med bommar på marken.
Måste ha sett roligt ut med mig springande först och Pirri som inte var fullt så snabb i starten komma travandes efter mig.
Kul var det  iallafall.

Underskatta aldrig att skritta...

Idag tog vi med alla hästarna ut på 40 min power walkning. Hade hoppas på lika fint månsken som igår men det kunde man bara glömma redan vid lunch så kom molnen och gömde det som då var sol. Så när vi gav oss ut vid halv fem var det mörkt, då är det tur att det är snö ute så man ser var man är och trots molnen gav månen säkert lite ljus också.

Pirri har tidigare haft svårt att hänga med när vi rider ut, om man inte är ute på promenade men den lilla dräktiga som allmänt inte är en som har bråttomt. Men då ska man betänka att hon ändå är ~30cm lägre än Pirri, så hon har något kortare ben.
Men hur som helst så hade Pirri riktigt bra med fart idag, tog i med hela kroppen och skrittade i samma tempo som dom andra. Inte förrän på hemvägen när han började bli lite trött tog han till traven och då hamnade vi lite längre bakom varje gång jag var tvungen att ta ner honom från traven. Men han fick en riktigt genomkörare, jag kände att krafterna började ta slut när vi kom hem.

Hovis

I dag så vad det dags för hovslagaren. Kan bara konstatera att ett bra sätt att få mindre pengar i plånboken är att skaffa sig många hästar och sedan ringa hovslagaren. Men å andra sidan skulle jag absolut inte byta bort den jag har nu, för bra hovslagare växer inte på träd och när man väl har hittat en så gäller det att hålla hårt i den.

Förra gången hade Pirri det lite jobbigt att stå på tre ben så han var lite krånglig, om man jämnför med dom andra pållarna i stallet i allafall, men dom är väldigt snälla överlag med hovslagaren. Men den här gången så märktes det att han fått lite muskler, hans bakdels muskler började inte skaka när bakhovarna skulle fixas :) Och när skorna skulle på fram stod han som ett ljus.
Framhovarna ser bättre ut nu även om dom är lite understukna i trakterna fortfarnade, men man kan inte förvänta sig att det ska bli bra direkt allting tar tid, det känns dock bra att det börjar gå åt rätt håll.

Fick det lite bekräftat när hovslagaren säger att han känns mycket bättre i kroppen där han står och balanserar. Känns så skönt när andra säger att det är skillnad för då är det inte bara jag som går och tror utan då har det rimligtvis hänt nått. Är så otroligt lätt annars att missa saker bara för man ser hästarna varje dag, följer dom små framstegen hela tiden så att man missar dom. Ungefär som att inte se träden för skogen.

Eftersom dom fick fötterna fixade så fick alla ledigt och har bara gått och skrotat i hagen, eller ja dom har haft besök av älgko och två kalvar så dom har varit ganska på allerten. Så mortion fixade dom själva med lite bus och skräckblandad förtjusning över älgarna utanför hagen. Jag är glad så länge djuren stannar på sin sida av stängslet. :)

Nu är hästarna nattade och jag ska krypa till kojs, för i morgon är det mer jobb.

Plums i djupsnö

Började dagens pass med att plumsa djupsnö, jag hade inte så mycket tid på mig och ett par varv i skritt ute på åkern fick upp värmen i Pirris muskler så vi kunde fortsätta på ridbanan.
Efter lite mer skritt så satt jag igång att försiktigt försöka få honom att bjöa sig lite på några volter, vänster varvet är betydligt lättare, känns speciellt när man kommer upp i trav då han lätt bara sackar in. Men framåt bjudningen när man inte försöker böja och ställa är mycket bra. Växlade i traven med volt och rakspår för att behålla drivet framåt.


Longering med twist

Idag så blev det longering för Pirri's del.
Slängde på fleecetäcket och longergjorden så han torkade på kuppen också, snöade nämligen i morse och det gav hästarna istäcke.

Tog ett tag innan han kom igång ville helst bara stå och nosa på mig. Men sen så blev det lite fart på honom, han kom nämligen på att om han lyssnade på vad jag bad om så fick han lite att tugga på. Över bommarna ville han helst fuska och bryta ut efter hälften och en omgång fick han fullständig hjärnbryta och hoppade över alla fem bommarna. Vet inte riktigt vad det var för monster bakom honom men nått var det iallafall. Blev några gånger i skritt innan jag kunde få honom att ta bommarna lungt och fint, sen även i trav.

När han var riktigt uppvärmd jobbade vi lite med böjning och förflyttningar från marken. Gick massor med små volter så han verkligen fick töja ut sidorna. Tillslut så blev jag yr av allt vandrande i cirklar så vi skrittade av och gick och hämtade middags höet.

Lullat runt som lektionshäst

Idag fick Pirri rycka in som lektionshäst, stor tanten har varit så enormt pigg på gränsen till het att rida på sistonde så det kändes bäst att byta ut henne idag.

Han skötte sig som vanligt, lufsade runt utan att göra varken mer eller mindre. Blir inte så mycket gymnastiserande när det är nybörjare men han har i allafall fått röra på benen.

Nytt År....

Så då var det ett nytt år, jag har börjat det med att jobba hela dagarna så hästarna har hamnat i andra hand för mig nu ett par dar. Då är det tur att det finns systrar som mer än gärna tar sig an häst högen.

Pirri har börjat det nya året med att vara varm i höger framben nedanför kotan ner mot hoven. Så han har bara fått ta det lugnt och bli ompysslad. Inte direkt så han misstycker.

Igår kväll när jag tog in dom lindade jag benen på Pirri och sen stod jag och bara gnuggade lite på honom. Han somnade, dom andra käkade hö men han stod bara och slumrade. Tillslut dippade han ner huvudet med en sån knyck att det knastrade ljudligt, lite omfördelning av halsen om man säger så. Tror att han tyckte det var riktigt skönt. 
Blir nog nått liknande ikväll också, så får vi se vad som händer.
Misstänker att det kan vara traktstöden som trycker lite i hoven på honom, för dom har vuxit mycket. Tog bort lite av dom häromdagen så får framtiden utvisa vad det blir av det hela. Är bara en vecka kvar nu innan hovis kommer kan nog bli bättre sen när skorna åker på igen.

RSS 2.0