Äntligen kallt

Det svänger fort ute, från regn i onsdags till kallt på torsdag och nu är det stenhårt i marken.
Pirri har nu fått gå ut i hagen med de andra hästarna, roligt men hårt var nog hans omdömme.
Eftersom Mini rev nedre hagen fick dom gå upp en vecka för tidigt till vinterhagen, så dom hann ju trampa sönder endel nu innan det frös. Jag försökte trampa till lite gegga när det började frysa men det är svårt att få det helt jämt när hästarna går i hagen och det är som så stora arealer att det går inte att gå och trampa till allt.

Det är två veckor till att hovslagaren kommer då blir det nog skor på alla fossingarna så det går att göra nått med honom. Visst är det bra att ha pållarna barfota men när dom inte kan röra sig i hagen är det synd om dom och då får man lov att göra nått åt det. Visst finns det boots men då ska man stå och plocka av och på dom morgon och kväll, det tar tid, sen så sitter dom inte 100% på Pirris fötter dvs dom flyger lätt av och går då ofta sönder. Rider man med dom går det bra så länge man ser till att hålla honom i balans, men så fort någon som inte är så duktig sitter på honom så flyger bootsen allvärldens väg.


Regn bara regn

Är det inte vinter det ska vara nu!? Ute spöregnar det, hästarna fick komma in tidigt idag. Ifjol så var det snö och fint vid den här tiden, vi får väl se när vinter kommer i år.

Pirri står fortfarande på ridbanan, han tycker det är jättetråkigt. Idag när jag red lektion på Kallblodet så band jag fast honom utanför banan men han tyckte det var tråkit så han knöt upp grimskaftet, flera gånger! Det trots att det var säkrade, säkerhetsknutar han bara provade med tänderna på olika ställen tills han fick upp den. Busen där... så då fick han stå inne på banan och sniffa på J.

Solsken

Idag har Pirri fått komma ut trots order på boxvila. Boxvilan var mer för att han inte ska bli skitig i hoven än att han inte får röra på sig, så med lite klurighet så har vi fixat ett nice hovbandage som förhindra skit att komma åt hålet.
Han får inte gå i hagen med de andra hästarna för skitigt där, utan han står på ridbanan men han kan röra på sig och blir inte så stressad. Insåg nämligen i morse att om han inte får komma ut och röra på sig så kommer hans ben att bli alldeles förstört av svullnaden. För utan rörelse ingen cirkulation och då kommer svullnaden som ett brev på posten. Bara på den timmen han fick vara ute och gå innan jag kom på hur jag skulle göra bandaget så svullnade benet av.
Bandaget blev en sån där grön sula som hovslagarna använder som jag klippte till efter hans fot. En bit gaslinda med väteperoxid i hålet, på med sulan och linda fast den med vetflex. Ska införskaffa silvertejp tills imorgon så tror jag det håller lite bättre än vetflexen.
Lite halt är han fortfarande men det hoppas jag försvinner när svullnaden går ner mer.

Liten Pirri ledsen i hoven

Idag har Pirri varit ned till ATG-kliniken och fått utrett varför han inte har velat stödja på benet.
Det hela visade sig vara en hovböld av den djupare varianten.
När dom bedövade bort hoven tog det inte lång stund innan han gick på foten och då sprack bölden upp eftersom dom hade varit och grävt lite där innan. Men tyvärr så hade dom inte ens på kliniken riktiga verktyg utan dom stod med halvslöa hovknivar, när det skulle ha behövts en hovtång och klippa med.

Men sen hur distriktsveterinären kunde missa att han hade en böld i hoven när hon gick lös med visitertången och klämde så hon var blå. Måste väl ha missat den sidan av hoven eller nått. *suck* en räkning på över 2000:- var vad jag fick av henne utan resultat, skulle tro att räkningen från kliniken blir i den storleken också, blä.
Jag har bara fått mer bekräftat att de flesta veterinärer som är på distriketet är inkompetenta när det gäller häst, hon som åker här uppöver vill jag inte ha ut igen. Blir till att ringa han som är sin egen nu och hoppas att han har möjlighet att komma ut.

Som det är nu är Pirri ordinerad boxvila en till två veckor hur det nu ska gå till. Han blir så ledsen när han måste stå själv, just nu står han ganska still han har så otroligt ont i foten, sätter inte ens ner den nu när bedövningen gått ur. Han fick inte med sig nått smärtstillande hem så det är en liten ledsen häst som står och har ont i foten där ute i stallet. Hoppas han slipper har ont så länge till gör ont i mig också :(

*suck*

Det var nog bara inbillning att Pirri verkade bättre han går nämligen fortfarnade inte riktigt på sitt ben trots att han har ätit smärtstillande och antiinflamatoriskt sen i fredags. Ringde veterinären idag igen hon hänvisade mig vidare till ATG-kliniken. Fick dock fel nummer och innan jag hade fått tag på rätt så hade deras telefontid tagit slut så får se om det svarar någon nu idag eller om jag får vänta med att beställa tid för röngtgen tills i morgon. Vet misstänker att det ev är en spricka i benet eftersom han inte vill stå på det trots att han får smärtstillande. Hur det här mystiska har uppkommit är en gåta det enda som syns utanpå benet är ett litet överben precis där han är varm, men jag tycket att det har varit där tidigare, är mycket förrvirrad.

*Suck, suck och dubbelsuck* inte direkt vad jag behövde just nu är svårt nog att få ihop verksamheten ändå. Ska ta och ringa för att se om det finns nån som kan tänka sig att låna ut sina hästar ett par veckor för med dom tre som är frächa så får jag inte ihop till alla lektioner och är för mycket utgifter för att ställa in allt. Shettisen är lite liten för dom flesta, tyvärr, många skulle behövar rida hästar som hon som kräver att man rider ordentligt för att få henne dit man vill.

Nu ska jag fortsätta och deppa lite och ta itu med lite pappersarbete.....

Inbillning eller sanning?

Tror att Pirri är bättre i benen, eller vill jag bara tro det? Inte lätt att veta men förhoppningsvis så är det på rätt väg nu, tyckte inte det såg värre ut i allafall. Peppar, peppar.
Har jobbat hela helgen så jag har inte sett så mycket av hästarna, släppte ut dom i morse ska gå och ta in dom nu för det regnar så mycket, blää.

Lindor och snö...

Idag har det snöat först kall och snäll snö nu elak och blöt, vill inte ens tänka på hur dom stackarna som har skor ska lyckas ta sig fram i den här skiten blir så höga styltor. Pirri står med lindor dag och natt nu skulle tro att dom han har haft ute nu är ganska blöta ska ta och plocka in dom tidigt ikväll. Så kan han lägga sig och vila lite om han känner för det. Hoppas på att benet ser bättre ut ska pallra mig ut och ta reda på det nu...


Medicin

Igår började helt plötsligt Pirri att halta ordentligt, då benet varit svullet tidigare så tänkte jag lymfangit och ringde veterinären. Han hade dock inte tid att komma ut så jag fick lite tips om vad jag kunde göra så.
Fixade ett jodopaxbandage som fick sitta några timmar ifall att det var muggen som spökade och så gick vi lite försiktigt för att få igång cirkulationen i benet igen. Han hade ingen feber och det var väl det som talade emot att det skulle vara lymfangit.
Var inte bättre idag så då ringde jag ut distriktaren, efter diverse klämande, tittande och rakande så kom vi inte fram till något direkt utan gissningsvis så har Pirri vrickat sig! ute i hagen. *Suck* Han är 4 grader halt i skritten och kan med stor möda vända sig när hna måste lägga vikten på höger bak.
Nu står han på Metacam i 5 dagar och är han inte bättre efter det så är det något mer allvarligt och nästa steg blir röntgen.

Håll tummarna att det är en vricknig och inget annat.

Livet är som en berg och dal bana

När man kommer på lösningen på ett problem så dycker nästa upp....
Lösningen på liggsåret blev, så klart, gummimattan som vi plockade ur lastbilen tidigare. Var en förälder som sa när jag berättade att jag hade problem med att Pirri tryckte sönder hasen när han sov, -Du får väl lägga in en gummimatta. Varför hade jag inte tänkt på det själv!! Så i lördags braxade jag in gummimattan och fixade så lilla plutten skulle slippa få ont av att sova. Gissa då vad den lilla mesen gör när han kommer igenom dörren på kvällen, han blir förskräckt för golvet hade fel färg i kanten! Gaahh ibland blir jag lite smått galen på honom, men nu har han förlikat sig med den röda gummimattan och sover gott om kvällarna.

Men smolket i bägaren är att han har börjat svullnat i benen till och från, promenerar man honom så försvinner det men så fort han står så blir han lite tjock i dom. Har inte fått mugg såren på högerbak att läka utan dom envisas med att spricka upp gång på gång, så där svullnar han lite mellan kotan och hoven. Gissar att den svullnaden beror på muggen, sen att han är öm i hassåret gör att han inte vill gå så mycket själv och flyttar över för mycket vikt till vänster fram så nu har han blivit lite ansträngd där också.... Mamma har den snabba lösningen på allt så hon tycker jag ska slakta "det där knäppa öket", hon har aldrig gillat honom.
Jag har dock inga planer på att följa hennes råd, finns inte i min värld i det här skedet. Blir istället att linda ben och promenera.

RSS 2.0