Ny fixad

Igår var hovslagaren här och fixade fötterna på hästarna. Pirri fick på sig ett par nature balance skor fram så får vi se vad dom kan ge. Ridbanan är nu ridbar igen så den här veckan har det blivit tre pass där, framför allt Pirri har tyckt att det varit tungt att gå där. La på två lass sand i höstas och det behövdes men jag fick även en hel del natursten med på köpet. Har plockat åtskilliga liter men inte kommit särskilt långt in på banan så även det gör att hästarna får lite jobbigare.

Måndag gick Pirri lektion, i tisdags tog jag honom en omgång på banan, bara ett kort pass för långa hovar och ovant underlag är ingen jättebra kombination. Onsdagen fick han vila för att få gå in sig lite på skorna men han och dräktiga tanten körde lite uppvisning på var sin sida staketet när vi gick med dom andra till ridbanan.

Idag så blev det barbacka mest för att prova lite hur han kändes. Vet inte vem det var jobbigast för han eller mig, tror jag har ridit för mycket lunshästar på sistonde.... Men han var lite matt skulle tro att det är en kombination av att han är halvdålig i magen av all jord han ätit, fäller mycket päls och var dålig på att dricka ett tag. Dessutom var det rätt så varmt.

Herr piggelinus

Igår var medryttaren ute med Pirri eftersom jag jobbade från lunch. Han hade varit på bästa humöret knatat på som bara den utan att överreagera för nått. När dom sen skulle trava fattade han glatt galopp, snacka om att hästen börjar få ork och vilja jobba. Tur att han är snäll och lyssnar när man är ute själv. Det hade i alla fall varit en trevlig tur sa hon och Pirri såg mycket nöjd ut när vi stod och pratade lite när jag just kommit hem och dom var på väg ut i hagen.

Idag blir det vila för alla pållarna för jag var till stan på fm, passade på att klippa mig och köpa pellets, saltsten och andra förnödigheter. Sen så hade jag teroilektion för mina elever eftersom ridbanan fortfarande inte är ridbar och nu orkar jag inte rida får bli imorgon.

Skrittning, skrittning

Nu blir det ett par dagars skrittning till efter vaccinationen nu i fredags men det mår Pirri nog gott av. Jag har jobbat hela helgen så syrran har varit ute med honom och i morgon så får medryttaren ta honom, för då jobbar jag också.

Nu är det bara ute längs vägarna som gäller.

Ridbanan är snöfri men obrukbar, fullt av tjälhål längst övre långsidan, så den får vara tills den är torr.
Hästarna misstycker dock inte och jobbar på bra, blir ju lite mer kondisträning men det är ju bra som omväxling. Eftersom det är påsklov så har jag haft hjälp med ridningen så hästarna har fått gå nästan varje dag.

Var ute på årets första galoppintervallträning i onsdags, hade tänkt att killarna skulle få gå 3x3 min men det blev bara 2x3 min eftersom ponnyn blev så enormt taggad när vi vände hemåt. Men hästarna tyckte det var både jobbigt och kul, första intervallen gick i 400-450 m tempo andra något långsammare för då var hästarna lite små trötta.

Sen igår så fick Pirri besök av en tjej som är equiterapeft och djurkommunikatör, eftersom jag har haft svårt att sätta fingret på om nått är fel. Här är anteckningarna från samtalet.... Hon fick veta Pirris namn innan det var allt.

*Vart börjar man?
*Här är det lungt och tyggt
*Livet har inte alltid varit lungt
*Jag vill visa för många vad jag kan
*Jag vill också betyda något!
*Det gör jag här (=betyder något) och det gör mig starkare
*Får jag välja vad jag berättar om?
*Jag vill var en stollt kille!

Ser en bild av tänderna längst bak i munnen. Problem därbak men bättre nu. (C känner hur kinden åker inåt längst in i munnen sin.)
*När det var jobbigt, grejade jag med tungan
*Dig verkar man kunna lita på... annars skulle jag inte ha stått kvar här
*Min kropp kan vara klumpig ibland , önskar att jag hade bättre kontroll över den
*Men det hjälper mycket att jag får utforska den på ridbanan
*Jag vill ha närhet när jag känner någon

Ser en bild av halsen och mankammen, först när den är fint välvd sedan blir det en svanhals.
*Jag känner att allt jag har på mig har ett värde, det gör mig stolt
*jag är betydelsefull här
*Jag tycker om att få upptäcka skogen, få böja mig ned och se saker. Och min rygg får en lugn uppmjukning
C får känsla av att det kliar under pälsen
*Det lossnar och kliar. C tror det är vinterpälsen
Ser en bild där han blir vinglig speciellt i bakdelen, stapplar med bakdelen
Ser en blid där han blir borstad. Det kliar ofta under magen

C Frågar om utrustningen
*Det trycker bakom öronen, samt där pannbandet fäster på bakstycket
*Ryggen får röra sig mycket, mer än vad jag trodde var möjligt
*Bett byter jag gärna för att variera
Har du ont?
*Oroligheterna i magen börjar försvinna
*Tillslut ska jag nog få upp rörligheten i kroppen, eftersom kroppen ibland inte lyder mina signaler
Vad tycker du om omgivningen? matte hästarna
*Jag lär mig saker av dom och kanske dom av mig
*Matte bryr sig innerligt, inte bara när det passar
*Jag vet vilka rutiner som gäller och det ger mig trygghet

Ser en bild av luftstrupen och C får en känsla av lite slem i luftrören
*Utrensning skulle vara bra
*Jag kan vara lite håröm
*Ska jag lära mig nya saker så vill jag gärna se andra göra det innan jag försöker
*Hela jag har stagnerat och skulle behöva ett uppvaknande
*För att skydda mig själv har jag hållit mig för mig själv ibland
Ser du dåligt eller är du bara nyfiken/osäker?
*Vissa saker dyker upp väldigt fort
*När de dyker upp fort blir jag nyfiken
*Men de andra hästarna undrar ibland varför jag inte kan se det dom gör, hur ska jag veta det?

Sen på em gav i oss ut på en barbacka skrittur för att få lite uppmjukning av musklerna efter intervallträningen. Blev först lite orolig när jag hoppade upp för Pirri kändes nästa lite halt men det visade sig bara vara musklestelhet i hans svagare bakben så det värmde ut efter en stund. Han kändes i övrigt pigg och skrittade på med mycket svung i ryggen.

Nu idag har syrran varit ute med honom och nu ska jag ut till dom för nu kommer veterinären.

Utejobb

Idag var det Pirris tur att få jobba ute, det tar som lite tid när man ska rida ut så dom får turas om på uteturerna. Efter att han levt rövarn i morse och slitit sönder ett grimmskaft så trodde jag att han inte skulle vara intresserad av att följa med mig in i stallet, men han knatade snällt med mig och ställde sig och sov.

Så på med gympadojorna, sadel och träns så var vi iväg. Vägen som är på 15-20 min skrittavstånd är lagomt tinad nu så det är perfekt underlag att travjobba på. Till en början var det lite trögt att få Pirri att gå hemifrån där stortanten stod i hagen och skrek. Men när vi tagit oss över ån så lossnade det och han började ta i när han skrittade. Annars så slår han gärna över till trav så fort man vill att han ska skritta fortare, fast fuskade lite gjorde han i slutet av uppförsbacken där han slog över till trav.
Jobbet idag bestod av trav i varierat tempo och öppnor åt båda hållet. Bortåt så var det tungt men när vi vände hemmåt fick han lite extra energi och jobbade jättefint i öppnorna utan att jag behövde driva i var och varannat steg. Varmt var det också så både jag och hästen blev lätt svettig.

Sadelbyte igen

Ja, nu är det känning av vår, det töar som bara den och om nån vecka står hagen under vatten *suck*, men det blir torrt så småningom och då är det den årstid jag gillar absolut bäst. Inga elaka insekter, lagomt varmt och ljust och fint.
Skulle kunna klara mig utan sommaren om jag fick ha 10 grader, "torrt" (stabilt) i marken och soligt, gillar inte när svetten dryper om en, det är massa äkliga insekter och dammigt överallt.

Nu till Pirri han har fått jobba trots att jag inte hunnit skriva här ;) Fick härom dagen konstatera att det var dags att byta sadel igen, han har ändra sig över ryggen blivit bredare. Han går ett par lektioner med små nybörjare tre gånger i veckan och det är ganska lagomt som om omväxling till lite mer krävande ridpass två gånger och oftast en uteritt också i veckan så han har det han gör. Ska försöka och hitta tid i helgen och fota herren.

RSS 2.0