Det har ...

Det har hänt lite här hemma trots att jag inte skrivit.

Den 27/12 red jag Pirri själv, har kommit fram till att han behöver mycket uppvärmning så det blev 20 min skritt på banan och runt gården. Sen jobbade vi med lite upp mjukande övningar, flytta rumpa och framdel i omgångar. Är noga med att inte be om så mycket förflyttningar att motorn dör, så lite förflyttning och mycket framåt är melodin för tillfället. Pirri blir ganska lätt distraherad så flera gånger bara tvär nitade han för att kolla nått, men det är inte hela världen. Huvudsaken att han börjar bjuda till och försöka lite extra själv så kan jag börja ställa lite krav senare.

28/12 så blev det min medryttare som fick ta Pirri när vi red ut. Eftersom jag är både kortast och lättas så tog jag lilla snöbolls ponnyn. Var jättehärligt väder, precis så där lagomt kallt och soligt. Blev en ordentlig tur med trav och galopp längst slingrande skogsbilvägar. Efter halva turen hade Pirri börjat komma igång och hann nästan med ponnyn, ett tag... Vet inte vad den lilla rackarn äter ute i hagen, för trots att han är tjock som en liten julgris och inte alls i kondition så är hna världens energiknippe.
När vi vänt hemmåt igen så började Pirri att bli trött och fick jobbigare att hänga med så sista biten gick vi med hästarna. Väl hemma blev det strech och täcke på innan dom fick kila ut i hagen.
Under tiden vi varit ute och ridit hade damerna som vi lämnat i hagen blivit less på att vara där och gjort sig en utflykt, på vägen... Jag hoppas innerligen att den lilla ponny damen inte börjar med samma dumheter hon höll på med ifjol, då var nämligen henne stora nöje att springa igenom grinden så fort det blev tråkigt.

Och så till idag... Pirri har fått stifta bekantskap med ishockyrinken och dess spelare. Han tyckte den inte var så jättekul, utan som syrran sa han höll på att skita på sig så fort det var någon som åkte i hans riktning. Men med lite moraliskt stöd i stora tanten så vågade han gå  fram till sargen och hälsa på brorsan. Men hade tydligen haft nerverna precis under ytan ett bra bit på hemvägen. Allt ifrån brevlådor till pinnar var läskiga.
Själv missade jag allt det där eftersom jag stod på jobbet och tjänade pengar....

Motion i hagen

Pirri blev upprörd idag när vi tog ut dom andra hästarna, han sprang omkring ordentligt i hagen trots att vi bara var med ponnyerna på ridbanan. Han blev ganska svettig så när små pållarna busat av sig fick han komma in, strecha och ta av sig andra skon.

För trots flera försök att hitta den bortsprungna skon ute i hagen så har vi gått bet. Men det är inte så konstigt när hagen är 60x150 m och full av snö. Så nu åkte den andra skon av och jag rundade av alla hovar för att dom inte ska gå sönder. Tror inte att han ska bli öm nu när det är massa snö, så jag hoppas bara att vädret blir kallare igen för just nu är det plus ute och fortsätter det så här blir det ishalka.

Så motionen fick Pirri sköta själv idag men jag tror inte han klagar, imorgon ska jag försöka rida honom själv.

Flipp, flopp

Så går så var syster yster ute med Pirri, dom latjade runt lite både på banan och ute runt gården. Det Pirri uppskattade mest var dom korta galopp intervallerna upp i skogen.

Men så idag på självaste julafton så lyckas han trampa av sig en sko så idag har han fått ledigt, hade inte tid att leta något heller innan jag skulle på jobbet. Vi få göra en skallgångskedja imorgon om det inte snöar under natten.

Skritt för fulla muggar

Dagens tur fick min medryttare ta, då syrrorna skulle lifta och två ryttare på Pirri är inte att tänka på. Andra hästen ångade dock på som bara den trots att hon bar 130 kg last på ryggen, vilar inga ledsamheter över henne inte.

Turen började med att  vi fick vänta på plogbilen så den hann köra båda riktningarna på vägen man vill inte gärna ha en plogbil upp i rumpan. På sätt och vi var det tur att den hann komma första vändan innan vi hunnit ut på vägen så vi stod en stund och tjattrade vid brevlådorna då Pirri började tycka det var tråkigt och nappade åt sig sin tygel och började smaska på den. Sen stod han och demonstrerade hur tråkigt det var genom att gäspa så stort att jag trodde käkarna skulle gå ur led.

När vi levererat systrar och pepparkaksdeg till syster nr: 3 så fick jag också en häst att rida då gav vi oss iväg och powerskrittade, eller det var mest min häst som powerskrittade. Pirri hade då mycket att titta på och sen så har han inte så mycket driv i steget, trots att han hamnade efter hela tiden. Men med lite pepning så blev det bara en gång var 100 m jag och min häst behövde stanna och vänta ;).
På hemvägen mötte vi en stor och skramlig timmerbil men det gick bra, Pirri tittade lite snett på den men passerade utan besvär. Läskigare var dock att gå över bron då gick han och blåste som men älg, men han gör inget annat.

På upptäcksfärd i skogen

Dagens ridtur hamnade uppe i skogen då vägen var lömskt hal under snön som kom igår kväll. Har så tur att det avverkas just nu bara några hundra meter från oss.
Eftersom maskinerna som kör är så stora och tunga och det dessutom varit plusgrader så går det utmärkt att rida i traktorspåren. Så det blev styrketräning upp och ner på hygget, det är ju ingen slät väg det blir utan subbar och sten måste passeras, mycket nyttigt för kordinationen.
Även älgen tycker det är bra med färdig trampade vägar så det var fullt av älgspår och en och annan lega men ingen älg den här gången men det var väl inte så konstigt då vi pratade massa.

Avlägget där maskinerna står fick vara dagens ridbana ute i skogen, tur att vi hade sällskap av en häst som inte bryr sig ett dugg om stora maskiner för Pirri var mycket skeptisk till att gå mitt ibland dom. Men när vi jobbat en stund med vändningar i skritten så började han frusta och slappnat av. Så det blev till och med lite trav på volten där, innan vi travade vidare en bit längst vägen uppe i skogen där det inte var halt. Puh, vilket steg han fick då, passade på att flytta rumpan lite när jag hade framåt bjudningen, det tyckte han var lite jobbigt ville hellre bara ånga på framåt.

När vi sen vände tillbaka och jag nekade honom att trava blev han purken och bjöd mig på galopp på stället och la i backen när jag bad honom gå framåt. Men sen kom han på att jag bad ju honom faktiskt att gå i samma riktning som den andra hästen, :)  så då gick det bra att röra sig framåt igen.

Strechade när vi kom hem och idag hjälpte han själv till i alla rörelser utom en, har fortfarande lite svårt att förstå att han ska lyfta foten på andra sidan när jag ska få honom korsa bakbenen under magen. Men det kommer...


Longering

Idag fick det bli longering, hade inte så mycket tid innan jag skulle iväg på jobbet. Tyvärr så är det halt överallt ute nu efter ett par dagar med tö så man får hålla koll på fötterna.
Jobbar med att få Pirri lite mer entusiastisk till att jobba så dagens variant av longering blev klicker-longering. Han rör ju sig framåt men det är lite mekaniskt om man jämnför med dom andra hästarna som visar att dom tycker det är kul. Så det blev en blandning av fotförflyttningar och övningar för framåt tänk. Tog inte många gånger innan han kom på att bara man börjar trava och väntar på klick så får man stanna och få lite mineralpellets, så jag hoppas att det ska bygga på så att han får upp energi nivån när vi jobbar.

Fast i går ute ihagen var det inget fel på energin, han flög omkring som en furrie och jagade undan dom andra hästarna. Det blåste rätt så bra och eftersom han nu iallafall för tillfället har tagit komandot i hagen var han ju tvungen att flytta undan alla från det farliga, dom andra hästarna var mest som frågetecken och förstod inte riktigt vad det var frågan om.

Stormvarning med tö

I dag blåser det full storm och töar ute, men jag och Pirri har ändå varit ute och trotsat vädrertsmakter.

Började med att ta mig tid att rykta hela hästen grundligt, skulle vilja ha ett höj och sänkbart bord att ställa hästen på så det skulle vara bekvämare att rykta under magen, märks extra tydligt att det är obeväm arbetsnivå nu när jag har hela huvudet fullt av snuva. 
Med hästen färdig putsad var det bara att hugga i och langa på ländtäcke, sadel och sidepull för att bege sig ut.

Min uppsittningspall havererade för ett tag sedan, jag är inte bekväm utav mig utan tänker först och främst på hästarnas ryggar och att mina sadlar inte ska bli skeva, så jag hade tänkt att ta mig upp från sadelkammarbron.
Men det var bara att glömma för där droppade det massa från taket så att få Pirri så nära bron utan tjafs var inte att tänka på så jag fick nöja mig med att stå lite högre i uppförsbacken.

Har inte så höga krav på pållen än så länge så vi började med att lunka runt på gården och ridbanan lite huller om buller för att värma upp lite. Han hittade massor att titta på i blåsten men gör ju inget så jag har inget emot att han kollar runt så länge jag inte ber om något. Travade lite planlöst på ridbanan innan jag började be om lite böjning och halva stegs förflyttningar i sidled. Är så roligt när hästarna börja kämpa lite för att få beröm, för det tog inte många repitioner innan Pirri började göra lite mer av sig själv för att få beröm och få gå raktfram igen. Är synd att underlaget blir så tungt på vinter, man känner ju själv hur det är att springa i snö och hästarna har ju fyra ben att hålla styr på, men dom kämpar på bra. Gasen och bromsen fungerar i allafall felfritt på Pirri, han tvekade inte en sekund när jag testade att be om galopp och styrkan att hålla ihop galoppen har han också, hamnade tvärt mot staketet och trodde att han skulle bryta av för att svänga men inte då, han bara kortade steget lite och svängde runt. Efter en kort galopp i båda varven skrittade vi av och gick in och stretchade.

Använder mineralpelletsen som belöning när jag håller på att lära honom att stretchingen, vi har kommit så långt nu att mina fötter lever lite mindre farligt när vi stretchar frambenen och bakbenen kan vi töja i alla riktningar. Det är än så länge stelt men blir bättre sakta men säkert, har som målsättning att han ska fixa att ha frambenen framåt när hovslagaren kommer i början av januari.

RSS 2.0